ŁUSKA GRYKI
- Łupiny owocu gryki są twarde, a jednocześnie elastyczne i lekkie, idealnie dostosowują się do kształtu ciała. Od wieków stosowana jako wypełnienie materacy i poduszek.
Zawierają: - taniny, związki o właściwościach przeciwzapalnych hamujących rozwój bakterii i roztoczy,
rutynę, naturalny związek wzmacniający odporność.
Łuska gryki ma właściwości zmniejszające napięcie mięśni. Zapewnia właściwą cyrkulację powietrza, ciało na łusce gryki nie poci się co szczególnie ważne jest latem i dla osób przez długi czas przebywających w jednej pozycji (np. w samochodzie, na wózku inwalidzkim…).
Łuska gryki jest bardzo pomocna przy bólach „sztywnego karku”, bólach napięciowych głowy oraz mięśni.
Łuska gryki jest idealna dla alergików i dla małych dzieci.
Gryka jest rośliną należącą do rodziny rdestowatych, spokrewnioną z rabarbarem. Początkowo wykorzystywano przede wszystkim środki nasion, z których wytwarzano kaszę i mąkę. Około 2 tysięcy lat temu łuska gryczana została doceniona jako wypełnienie głównie poduszek i materacy. Łuski, czyli łupiny owocu gryki są twarde, jednocześnie elastyczne i lekkie, dzięki czemu doskonale dostosowują się do kształtu ciała. Zawierają taniny (związki o właściwościach przeciwzapalnych, hamujących rozwój bakterii i roztoczy), rutynę (naturalny związek wzmacniający układ odpornościowy), związki celulozowo-ligninowe (umożliwiające utrzymanie niskiego poziomu wilgotności wypełnienia), kwasy organiczne i sole mineralne.
Wypełnienie z łuski gryczanej jest odporne na zgniatanie i swobodnie przesypuje się wewnątrz pokrowca, dzięki czemu poduszki, materace i siedziska gryczane nie odkształcają się i nie zbijają. Pomiędzy łuskami znajdują się szczelinki, które zapewniają cyrkulację powietrza. Dzięki łusce gryki ciało się nie poci, co ma szczególne znaczenie w użytkowaniu siedzeń do samochodów, poduszek do spania, poduszek na fotele itp.