GORCZYCA BIAŁA (SINAPIS ALBA) – BIOSTYMULATOR ZDROWIA

Gorczyca  to roślina jednoroczna, o łodydze wzniesionej i rozgałęzionej. Liście ma ogonkowe, pierzastodzielne, a kwiaty żółte, zebrane na szczytach łodygi w wielokwiatowe grona. Kwitnie w maju i czerwcu. Owocem jest ostro zakończona łuszczyna, w której znajduje się 4 – 6 ziarenek. W obrębie gatunku wyróżnia się podgatunki oraz odmiany i podmiany botaniczne. Głównie uprawia się pododmianę o nasionach żółtawo – białych; znane są również pododmiany o nasionach częściowo jasno brunatnych, tzw. gorczyca holenderska, oraz o nasionach od brunatno fioletowych do czarnych. (więcej…)

TROCHĘ HISTORII

Gorczyca biała należy do jednej z najwcześniej poznanych roślin, mających właściwości lecznicze. Wymienia ją już tzw. Papirus Ebersa z 1550 r. p.n.e., będący odpisem tekstów starszych jeszcze o 10 wieków. Jej znaczenie i wpływ na organizm ludzki znany był od niepamiętnych czasów. Stosowano ją w kuracji wielu dolegliwości na dworach faraonów egipskich, cesarzy chińskich i japońskich. Szczególnie znane były jej  właściwości energetyczne, pomocne w uśmierzaniu wszelkiego rodzaju bólów. Już w tym czasie, przygotowywano z niej zewnętrzne preparaty do okładów na bolesne miejsca. (więcej…)

GORCZYCA DZISIAJ

Gorczyca źródłem zdrowia – naturalny i najzdrowszy sposób walki z bólem i chorbą

  • Gorczyca – spośród roślin charakteryzuję się największa mocą dobroczynnego działania. Jedno ziarenko o promieniu 2mm działa na ok.10mm
    Zalety:
    pobudza komórki do regenracji
  • rozluźnia mięśnie i więzadła stawowe
  • powoduje lepsze ukrwienie i dotlenienie
  • działa fizjoterapeutycznie, przeciwzapalnie, przeciwbólowo, rozgrzewająco.

 

  • Gorczyca obniża bóle:
  • stawowe,
  • reumatyczne,
  • zwyrodnieniowe,
  • pourazowe,
  • napięciowe,
  • przeciążeniowe,

menstruacyjne.

  • Gorczyca:
    bardzo dobrze sprawdza się przy bólach migrenowych, zapaleniu zatok, gardła i dróg oddechowych
  • usprawnia pracę organów wewnętrznych,
  • reguluje ciśnienie tętnicze, pracę serca, podnosi libido
  • zmniejsza i wycisza objawy nerwicowe, napięcia mięśni, stany depresyjne

 

 

 

Eksperci w zakresie ziołolecznictwa zlecają stosowanie ziaren gorczycy przy problemach z układem pokarmowym, przy nieżytach żołądkowych i nieżytach jelit, wzdęciach, zaparciach i niedokwasocie. Wyciągi z gorczycy poprawiają trawienie, zwiększają wydzielanie soków żołądkowych. Ziarnka gorczycy zalecane są, jako środek zapobiegający nowotworom ¿oładka i jelit, są pomocne przy obniżaniu poziomu cholesterolu i cukru we krwi. Wskazane są równie¿ dla osób walczących z otyłością, ułatwiają bowiem zrzucenie nadwagi, poprzez usprawnienie przemiany materii. Jak przed wiekami tak i dzisiaj zaparzone ziarna gorczycy pomagają w leczeniu bronchitu oraz wszelkich zmian i bólów reumatycznych. (więcej…)

ŁUSKA GRYKI

  • Łupiny owocu gryki są twarde, a jednocześnie elastyczne i lekkie, idealnie dostosowują się do kształtu ciała. Od wieków stosowana jako wypełnienie materacy i poduszek.
    Zawierają:
  • taniny, związki o właściwościach przeciwzapalnych hamujących rozwój bakterii i roztoczy,

rutynę, naturalny związek wzmacniający odporność.

Łuska gryki ma właściwości zmniejszające napięcie mięśni. Zapewnia właściwą cyrkulację powietrza, ciało na łusce gryki nie poci się co szczególnie ważne jest latem i dla osób przez długi czas przebywających w jednej pozycji (np. w samochodzie, na wózku inwalidzkim…).

Łuska gryki jest bardzo pomocna przy bólach “sztywnego karku”, bólach napięciowych głowy oraz mięśni.
Łuska gryki jest idealna dla alergików i dla małych dzieci.

Gryka jest rośliną należącą  do rodziny rdestowatych, spokrewnioną z rabarbarem. Początkowo wykorzystywano przede wszystkim środki nasion, z których wytwarzano kaszę i mąkę. Około 2 tysięcy lat temu łuska gryczana została doceniona jako wypełnienie głównie poduszek i materacy. Łuski, czyli łupiny owocu gryki są twarde, jednocześnie elastyczne i lekkie, dzięki czemu doskonale dostosowują się do kształtu ciała. Zawierają taniny (związki o właściwościach przeciwzapalnych, hamujących rozwój bakterii i roztoczy), rutynę (naturalny związek wzmacniający układ odpornościowy), związki celulozowo-ligninowe (umożliwiające utrzymanie niskiego poziomu wilgotności wypełnienia), kwasy organiczne i sole mineralne.

Wypełnienie z łuski gryczanej jest odporne na zgniatanie i swobodnie przesypuje się wewnątrz pokrowca, dzięki czemu poduszki, materace i siedziska gryczane nie odkształcają się i nie zbijają. Pomiędzy łuskami znajdują się  szczelinki, które zapewniają cyrkulację powietrza. Dzięki łusce gryki ciało się nie poci, co ma szczególne znaczenie w użytkowaniu siedzeń do samochodów, poduszek do spania, poduszek na fotele itp.