GORCZYCA BIAŁA (SINAPIS ALBA) – BIOSTYMULATOR ZDROWIA
Gorczyca to roślina jednoroczna, o łodydze wzniesionej i rozgałęzionej. Liście ma ogonkowe, pierzastodzielne, a kwiaty żółte, zebrane na szczytach łodygi w wielokwiatowe grona. Kwitnie w maju i czerwcu. Owocem jest ostro zakończona łuszczyna, w której znajduje się 4 – 6 ziarenek. W obrębie gatunku wyróżnia się podgatunki oraz odmiany i podmiany botaniczne. Głównie uprawia się pododmianę o nasionach żółtawo – białych; znane są również pododmiany o nasionach częściowo jasno brunatnych, tzw. gorczyca holenderska, oraz o nasionach od brunatno fioletowych do czarnych.
Trudno ustalić ojczyznę gorczycy białej ze względu na łatwość krzyżowania się jej z pokrewnymi gatunkami. Przypuszcza się, że rejonem pierwotnego pochodzenia są kraje śródziemnomorskie, skąd rozpowszechniła się na tereny północnej Afryki i Azji Mniejszej, aż do Wschodnich Indii. Należy do bardzo starych roślin uprawnych. Znana była starożytnym Grekom i Rzymianom. Obecnie jest uprawiana a wielu krajach świata.
Nasiona gorczycy białej zawierają 22- 35 % oleju nadającego się do celów spożywczych, 33 – 37 % białek, do 25 % śluzów oraz glikozyd synalbinę. Glikozyd ten nie ma smaku ani zapachu. Natomiast po rozdrobnieniu nasion w obecności wody i temperaturze 25 – 36 C następuje, pod wpływem enzymu mirozynazy, rozpad synalbiny, w wyniku którego wydziela się olejek gorczyczny ( 1,5 – 2,5 %), o ostrym, piekącym smaku i zapachu (izotiocyjanin hydroksybenzylu).
Nasiona gorczycy po odtłuszczeniu są wykorzystywane do wyrobu musztardy, a w całości są używane jako ostra przyprawa i środek konserwujący do przetworów mięsnych, rybnych, warzywnych itp. Całe nasiona lub wodne wyciągi mają zastosowanie również jako leki. Dzięki obecności śluzów wykorzystywane są jako środki powlekające żołądek i chroniące przed podrażnieniami. Całe nasiona, pęczniejąc w przewodzie pokarmowym, działają korzystanie w zaparciach i ułatwiają wypróżnianie. Olejek gorczyczny działa pobudzająco na wydzielanie soku żołądkowego, poprawiając trawienie i między innymi dlatego stosowany jest do wyrobu musztardy, jak również jako przyprawa kuchenna.